КИННПОР
Петък, 18 Август 2023 11:17

Девети международен колоквиум по старобългаристика

Девети международен колоквиум по старобългаристика Девети международен колоквиум по старобългаристика

От 28 до 30 август 2023 г. Софийският университет „Свети Климент Охридски“ ще представи деветото издание на Международния колоквиум по старобългаристика, който беше възстановен през 2019 г. след двайсет и пет годишно прекъсване.

В колоквиума, който ще се проведе под патронажа на вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова, са заявили участие трийсет и осем изтъкнати изследователи от десет държави – България, Великобритания, Германия, Гърция, Италия, Литва, Полша, Сърбия, Холандия и Чехия. Струва си да се отбележи, че трима от тях са почетни доктори на нашата Алма матер – професорите Уилям Федер, Александър Наумов и Марк Гелер. Доклад ще изнесе и монсеньор Франческо Браски – директор на отделението по славистика към Академия Амброзиана, Милано, и заместник-директор на едноименната библиотека. Едно от заседанията на колоквиума ще бъде посветено на 100-годишнината от рождението на големия приятел на България, известния славист и българист проф. Рикардо Пикио, за когото Софийският университет и Българската академия на науките организират и специална възпоменателна вечер на 31.08.2023 г. от 17.00 часа в Централното управление на БАН.

И двете събития се осъществяват с финансовата подкрепа на Националната научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
ЗА НАЦИОНАЛНАТА НАУЧНА ПРОГРАМА

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

ПРИЛОЖНИ
ПРОГРАМИ

За повишаване на информираността на обществото по отношение на културноисторическото наследство.

ДИГИТАЛНИ
ИНСТРУМЕНТИ

За изследване, представяне и популяризиране на българското културноисторическо наследство.

ОБРАЗОВАТЕЛНИ
ПРОГРАМИ

Научноизследователски и образователни програми в областта на българското културно наследство.

×

Национална научна програма КИННПОР

Националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“ е създадена в изпълнение на Националната стратегия за развитие на научните изследвания в Р България 2017-2030 и се финансира от Министерството на образованието и науката на България.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ


TOP