КИННПОР
Понеделник, 18 Октомври 2021 12:30

Светият отец Антони от Крепчанския манастир

Светият отец Антони от Крепчанския манастир: 1 100 години монашество в българските земи Светият отец Антони от Крепчанския манастир: 1 100 години монашество в българските земи

Международна конференция посветена на монашеството в българските земи през последните 1100 години, събра епиграфи, археолози и историци от няколко страни.

В периода 15-17 октомври 2021 г. в Опака се проведе международната научна конференция на тема „Светият отец Антони от Крепчанския манастир: 1 100 години монашество в българските земи“. Научният форум събра водещи историци, филолози и археолози от България, Гърция и Русия.

Бяха представени 25 доклада, свързани с историята на монашеството по нашите земи. Годишнината от кончината на отец Антони – основател на Крепчанския средновековен скален манастир беше основният повод за организирането на форума, който се проведе за първи път в община Опака, Търговищка област.

„Една изключително важна личност, за която знаем много малко“, каза във встъпителните си думи при откриването на конференция професор Казимир Попконстантинов (ВТУ), който заедно с проф. Анна-Мария Тотоманова (СУ) е съ-председател на организационния комитет на конференцията, подчерта, че отец Антони е „една изключително важна личност, за която знаем много малко“ и то от надгробния надпис в с. Крепча, открит преди 130 години от родоначалника на българската археология Карел Шкорпил. Датата на провеждането на конференцията съвпада с датата, на която се е представил светият отец.

Приветствие към участниците от името на Националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“ отправи доц. Ангел Николов от Софийския университет. Той изрази задоволството си, че в тази трудна година сме в състояние да проведем форум, посветен на тази важна годишнина и изрази благодарност към домакините. След него участниците в конференцията бяха приветствани с добре дошли и от кмета на общината-домакин г-н Мехидин Кадиров. Очаква се информацията, изнесена в научните доклади и съобщения на специалистите, да допринесе за популяризирането на културноисторическото наследство в региона.

Програмата на тридневния форум включваше и посещение на скалната обител край село Крепча – един от най-значимите средновековни паметници в Търговищка област.

Галерия със снимки

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
ЗА НАЦИОНАЛНАТА НАУЧНА ПРОГРАМА

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

ПРИЛОЖНИ
ПРОГРАМИ

За повишаване на информираността на обществото по отношение на културноисторическото наследство.

ДИГИТАЛНИ
ИНСТРУМЕНТИ

За изследване, представяне и популяризиране на българското културноисторическо наследство.

ОБРАЗОВАТЕЛНИ
ПРОГРАМИ

Научноизследователски и образователни програми в областта на българското културно наследство.

×

Национална научна програма КИННПОР

Националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“ е създадена в изпълнение на Националната стратегия за развитие на научните изследвания в Р България 2017-2030 и се финансира от Министерството на образованието и науката на България.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ


TOP