КИННПОР
Понеделник, 28 Юни 2021 13:29

Премиера на документалния филм „Пътят на светлината“ в Литературен клуб „Перото“

Премиера на документалния филм „Пътят на светлината“ в Литературен клуб „Перото“ Премиера на документалния филм „Пътят на светлината“ в Литературен клуб „Перото“ Личен архив на организаторите и Литературен клуб „Перото“

Националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“, в която Софийският университет „Свети Климент Охридски“ е водещ партньор, и Държавният културен институт към Министъра на външните работи на Р България, в рамките на споразумението им за партньорство, представиха новия документален филм „Пътят на светлината“.

Прожекцията се състоя на 25 юни, 2021 г. в литературен клуб „Перото“ – НДК. Филмовият разказ започва от времето, когато „светците още ходят по земята“, и проследява пътя на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици, като подчертава заслугите на България и нейните християнски владетели за оцеляването и опазването на тяхното дело и разпространението му сред останалите славянски народи, което се превръща в най-големия принос на България към европейската и световна култура.

Събитието откри проф. д.ф.н. Анна-Мария Тотоманова, координатор на Националната научна програма и продуцент на филма. Тя сподели, че идеята за филма се е родила от усещането, че българското общество все по-малко осъзнава доколко решенията на нашите владетели от ΙX-X в. са предопредели не само съдбата на България, но и съдбата на Източна и Южна Европа, които се приобщават към християнската цивилизация чрез богослужебния език и писмеността, създадени в България. Филмовата премиера бе уважена от заместник-ректора на СУ доц. д-р Георги Вълчев, проф. Лучия Антонова, директор на Института за български език „Проф. Л. Андрейчин“ – БАН, доц. д-р Нина Гагова, проф. д-р Александър Кьосев, директора на НГДЕК „Свети Константин Кирил Философ“ г-жа Мариета Папазова, доц. д-р Кирил Кирилов, доц. д-р Явор Милтенов и много други.

В своето приветствие към гостите г-жа Снежана Йовева, директор на ДКИ, увери, че филмът и новите научно-изследователски книжни издания, финансирани по Националната научна програма, ще бъдат популяризирани по комуникационните канали на института и за нуждите на културната дипломация в българските дипломатически представителства.

Филмът „Пътят на светлината“ е реализиран в рамките на Националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“.

Снимки: личен архив на организаторите и Литературен клуб „Перото“

Галерия със снимки

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
ЗА НАЦИОНАЛНАТА НАУЧНА ПРОГРАМА

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

ПРИЛОЖНИ
ПРОГРАМИ

За повишаване на информираността на обществото по отношение на културноисторическото наследство.

ДИГИТАЛНИ
ИНСТРУМЕНТИ

За изследване, представяне и популяризиране на българското културноисторическо наследство.

ОБРАЗОВАТЕЛНИ
ПРОГРАМИ

Научноизследователски и образователни програми в областта на българското културно наследство.

×

Национална научна програма КИННПОР

Националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“ е създадена в изпълнение на Националната стратегия за развитие на научните изследвания в Р България 2017-2030 и се финансира от Министерството на образованието и науката на България.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ


TOP