КИННПОР
Понеделник, 15 Юни 2020 16:21

Изложба с любопитни пощенски картички с малко познати забележителности от Пловдив и региона

Градът на Балканите: пространства, образи, памет в пощенски картички Градът на Балканите: пространства, образи, памет в пощенски картички

На 12 юни 2020 г. в Цар-Симеоновата градина – Алеята на фонтана „Деметра“, гр. Пловдив беше открита изложбата „Градът на Балканите: пространства, образи, памет в пощенски картички“.

Изложбата се състои от 20 пана, които представят културно-исторически забележителности от България и градове от Балканите. Картичките илюстрират промяната в облика на градовете от края на 19 век до началото на дигиталната ера в резултат на процесите на модернизация и европейските влияния. Показани са пощенски картички със забележителности от градовете Пловдив, Асеновград, Трън, Дупница, Банкя, Добрич и Сливен.

В отделно пано могат да се разгледат малко познати образци на архитектурата и градоустройството от Тръстеник (Сърбия), Босанско Грахово (дн. Босна и Херцеговина), Бар (дн. Черна Гора) и др.

Новото издание на изложбата се осъществява от Института за балканистика с Център по тракология (ИБЦТ) на Българска академия на науките съвместно с Община Пловдив и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ по Национална научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“, финансирана от МОН.

Откриването на изложбата от д-р Красимир Асенов, заместник-кмет на район „Северен“, Община Пловдив, проф. д-р Румяна Прешленова, директор на ИБЦТ – БАН и проф. днк Мария Шнитер от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ премина при изключително голям интерес.

Изложбата може да бъде разгледана до 26 юни 2020 г. в Пловдив, след което ще бъде показана и на други места в страната.

Галерия със снимки

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
ЗА НАЦИОНАЛНАТА НАУЧНА ПРОГРАМА

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

ПРИЛОЖНИ
ПРОГРАМИ

За повишаване на информираността на обществото по отношение на културноисторическото наследство.

ДИГИТАЛНИ
ИНСТРУМЕНТИ

За изследване, представяне и популяризиране на българското културноисторическо наследство.

ОБРАЗОВАТЕЛНИ
ПРОГРАМИ

Научноизследователски и образователни програми в областта на българското културно наследство.

×

Национална научна програма КИННПОР

Националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“ е създадена в изпълнение на Националната стратегия за развитие на научните изследвания в Р България 2017-2030 и се финансира от Министерството на образованието и науката на България.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ


TOP