КИННПОР
Сряда, 30 Октомври 2019 08:32

Международна работилница по епиграфика и сигилография със сесии в Шуменския университет и Преславския археологически музей

Международна работилница по епиграфика и сигилография със сесии в Шуменския университет и Преславския археологически музей, 28-30 октомври 2019 г. Международна работилница по епиграфика и сигилография със сесии в Шуменския университет и Преславския археологически музей, 28-30 октомври 2019 г.

На 28 октомври 2019 г. в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ беше открита Международна работилница по епиграфика и сигилография, организирана от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със съдействието на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

По време на откриването проф. Веселин Панайотов, декан на Факултета по хуманитарни науки в Шуменския университет изтъкна уникалността на събитието, което се провежда съвместно с Международния симпозиум „Епиграфика и медиевистика“, организиран от Преславската книжовна школа на Шуменския университет.

„На двете събития си дават среща епиграфи и сфрагисти от най-добрите школи в България със своите колеги от Германия, Северна Македония, Сърбия и Гърция, а Шумен е естественото място за провеждане на тези престижни научни прояви“.

Д-р Димитър Илиев от Софийския университет наблегна на възможностите за партньорство между толкова много и различни институции в от Западна Европа и Балканите и изрази надежда от двете научни събития да произтекат конкретни бъдещи изследователски задачи. Той също така използва случая да благодари на ръководството на Шуменския университет за възможността да бъде демонстрирано ефективното партньорство между двете научни организации при изпълнението на Националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“.

Работилницата продължава на 29 октомври с паралелна сесия в Преславския археологически музей във Велики Преслав, където се провежда международният симпозиум „Епиграфика и медиевистика“ (29-31 октомври 2019 г.). В паралелната сесия участниците в работилницата чуха докладите на изтъкнатия сигилограф проф. Иван Йорданов, един от доайените на средновековната ни археология проф. Казимир Попконстантинов и доц. Женя Жекова, археолог от Регионалния исторически музей в Шумен. Водещ на панела е проф. Мирена Славова от Софийския университет.

В международната работилница по епиграфика и сигилография участват специалисти от различни академични институции в България, Германия, Северна Македония, Сърбия. Български и международни учени с интереси в областта на античните и средновековните надписи и печати, на тяхното разчитане, тълкуване като исторически и филологически извори и аналогово или дигитално публикуване, ще обменят опит и идеи.

За допълнителна информация, вижте програмата на събитието тук.

Работилницата се организира от екипа на Софийския университет, в рамките на Националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“, финансирана от Министерството на образованието и науката.

Галерия със снимки

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
ЗА НАЦИОНАЛНАТА НАУЧНА ПРОГРАМА

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

ПРИЛОЖНИ
ПРОГРАМИ

За повишаване на информираността на обществото по отношение на културноисторическото наследство.

ДИГИТАЛНИ
ИНСТРУМЕНТИ

За изследване, представяне и популяризиране на българското културноисторическо наследство.

ОБРАЗОВАТЕЛНИ
ПРОГРАМИ

Научноизследователски и образователни програми в областта на българското културно наследство.

×

Национална научна програма КИННПОР

Националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“ е създадена в изпълнение на Националната стратегия за развитие на научните изследвания в Р България 2017-2030 и се финансира от Министерството на образованието и науката на България.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ


TOP