КИННПОР
Четвъртък, 17 Септември 2020 11:56

Изложба от пощенски картички показва забележителности от градовете на Балканите

Изложба от пощенски картички показва забележителности от градовете на Балканите Изложба от пощенски картички показва забележителности от градовете на Балканите

По повод празника на София на 17 септември и в знак на добрите приятелски отношения между столиците на двете страни, посолството на България в Черна гора организира представянето на изложбата „Градът на Балканите: пространства, образи, памет в пощенски картички“, която е подготвена от Института за балканистика с Център по тракология при БАН в рамките на Национална научна програма „Културно-историческо наследство, национална памет и обществено развитие“, финансирана от МОН.

Изложбата съдържа пощенски картички от края на XIX век до началото на дигиталната ера. В тогавашното време пощенските картички са най-масовата и достъпна форма за отразяване на емблематични пространства, събития и образи от градския пейзаж. Изложбата представя многообразието на културата в столиците и в по-малките градове на Балканите, тяхната атмосфера и историческа памет.

Върху паната с пощенски картички са показани антични паметници, железопътни гари, хора, замъци и дворци, крепости, кули, модерни булеварди, мостове, образователни институции, общи изгледи, опери и театри, пазари, паметници, площади, портали и арки, пристанища, представителни сгради, трамваи, фабрики, чешми и фонтани, храмове, събития. Сред градовете, представени в изложбата, са Атина, Белград, Букурещ, Подгорица, Котор, Цетине, Бар, Бургас, Загреб, Любляна, Мостар, Ниш, Сараево, Скопие, Солун, София, Цариград и други.

Изложбата бе открита от посланика на България в Черна гора д-р Меглена Плугчиева и кмета на Подгорица Иван Вукович. Специално за откриването в черногорската столица пристигна и проф. Румяна Прешленова, директор на Института по балканистика при БАН, която представи изложбата.

В приветственото си слово посланик Плугчиева отбеляза, че мотото на нашата столица „Расте, но не старее“, би трябвало да важи и за нашето партньорство, приятелски връзки и добросъседство между страните на Балканите.

Изложбата остава за разглеждане от жителите и гостите на Подгорица до 27 септември.

Галерия със снимки

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
ЗА НАЦИОНАЛНАТА НАУЧНА ПРОГРАМА

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

ПРИЛОЖНИ
ПРОГРАМИ

За повишаване на информираността на обществото по отношение на културноисторическото наследство.

ДИГИТАЛНИ
ИНСТРУМЕНТИ

За изследване, представяне и популяризиране на българското културноисторическо наследство.

ОБРАЗОВАТЕЛНИ
ПРОГРАМИ

Научноизследователски и образователни програми в областта на българското културно наследство.

×

Национална научна програма КИННПОР

Националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“ е създадена в изпълнение на Националната стратегия за развитие на научните изследвания в Р България 2017-2030 и се финансира от Министерството на образованието и науката на България.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ


TOP