КИННПОР
×

Внимание

JFolder: :files: Пътят не е папка. Път: /var/store1/kinnpor/edia/jw_sigpro/users/old-colloquium
×

Забележка

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: edia/jw_sigpro/users/old-colloquium
Понеделник, 26 Август 2019 12:58

Седми международен колоквиум по старобългаристика

Седми международен колоквиум по старобългаристика Седми международен колоквиум по старобългаристика

След 25-годишно прекъсване през 2019 година Софийският университет „Свети Климент Охридски“ възстановява Колоквиума по старобългаристика. Това става възможно благодарение на Националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“, финансирана от МОН. Софийският университет бе удостоен с ролята на водеща институция в тази програма заради високите си постижения в областта на изследването и популяризирането на българското наследство.

Колоквиумът по старобългаристика се провежда за първи път през 1978 година и е замислен като палеославистичен форум, на който учени от България и чужбина да могат да обменят идеи и опит, от които да се роди не само бъдещо сътрудничество, но и ново знание. До 1994 година са проведени шест колоквиума, организирани от Софийския университет под ръководството на видните палеослависти Куйо Куев и Иван Буюклиев, които утвърждават мястото и ролята на България като класическа страна на Кирило-Методиевото наследство и авторитетен старобългаристичен научен център.

Тазгодишният Седми международен колоквиум по старобългаристика, който се провежда в периода от 26 до 28 август 2019 г., отново цели да покаже на света достиженията на българската кирилометодиевистика и палеославистика.

На откриването му председателят на Организационния комитет проф. дфн Анна-Мария Тотоманова благодари на организаторите на събитието и заяви, че колоквиумът е посветен на 1150-годишнината от блаженото успение на първоучителя свети Константин-Кирил Философ.

„С него ние отдаваме не само почитта си към първоучителите, но и изпълняваме дълга си към нашите велики предшественици – първите български владетели и книжовници, които на българска почва възстановяват Кирило-Методиевите преводи, доразвиват създадения от Светите братя книжовен език и го превръщат в основен инструмент за християнизацията на Балканите и Русия“

каза проф. Тотоманова.

Тя подчерта още, че възстановяването на колоквиума е и израз на благодарност и дълг към учителите, първите организатори и участници в предишните колоквиуми, които години наред са мечтали за неговото възраждане.

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков изрази задоволството си да присъства на събитието и отбеляза, че през годините, в които съществуваше, колоквиумът наистина стана утвърден международен форум, който е помогнал много за развитието на тази област.

Проф. Герджиков благодари на всички, които са организирали събитието и изрази задоволството си, че в него участват толкова много учени от 12 европейски страни.

„Палеославистиката, старобългарският език и старата българска литература заслужават един такъв международен форум и се надявам това възобновяване да не е нещо еднократно, а да стане повод за постоянни, периодични събирания“

каза още ректорът на Софийския университет.

Той изрази надеждата си, че това ще бъде и начин старобългаристите и палеославистите да се срещат, да обменят мнение и да придвижват напред тази важна наука. В края на приветствието си проф. Герджиков пожела успех на форума.

В Колоквиума са заявили участие четиридесет и шестима учени от дванайсет европейски страни (6 от които славянски – България, Сърбия, Русия, Полша, Чехия, Украйна, и още от Италия, Великобритания, Австрия, Германия, Холандия и Унгария). Сред тях са такива изтъкнати учени като Уилям Федер, Хайнц Миклас, Габор Балаш, Влада Станкович. Някои от участниците от чужбина (Красимир Станчев, Флорентина Бадаланова-Гелер, Георги Минчев) са възпитаници на Университета и колеги, които след промените са продължили своето кариерно развитие извън България.

Снимки от предишните издания на колоквиума можете да видите тук:

{gallery} media/jw_sigpro/users/old-colloquium:::1:{/gallery}

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
ЗА НАЦИОНАЛНАТА НАУЧНА ПРОГРАМА

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

ПРИЛОЖНИ
ПРОГРАМИ

За повишаване на информираността на обществото по отношение на културноисторическото наследство.

ДИГИТАЛНИ
ИНСТРУМЕНТИ

За изследване, представяне и популяризиране на българското културноисторическо наследство.

ОБРАЗОВАТЕЛНИ
ПРОГРАМИ

Научноизследователски и образователни програми в областта на българското културно наследство.

×

Национална научна програма КИННПОР

Националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“ е създадена в изпълнение на Националната стратегия за развитие на научните изследвания в Р България 2017-2030 и се финансира от Министерството на образованието и науката на България.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ


TOP